Slideshow - településünkről

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 7 vendég van a webhelyen.

Testvértelepüléseink

Baktalórántháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye geometriai középpontjában, a Nyírség középső részén helyezkedik el. Kistérségi központ volt és az ma is, itt van a székhelye a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulásnak. A település lakosainak száma 3800 fő, de lakónépessége intézményei, foglalkoztatási adottságai révén megközelíti az 5000 főt. A jelenlegi település két kis község - a déli fekvésű Nyírbakta és az északi Lórántháza - egybeépítésével alakult ki. Közigazgatási egyesítésére 1931. január 1-jén került sor, a Magyar Királyi Belügyminisztérium rendelete az egyesített község nevét a Baktalórántháza névben állapította meg. A község kialakulásának és fejlődésének útját a középkor századaiból származó írásos emlékek hiányában nehezen tudjuk pontosan nyomon követni. A legrégibb írásos emlék Nyírbaktára vonatkozóan IV. Béla adománylevele, amelyet 1271-ben V. István megerősített, vagyis Baktát az egri püspöknek adományozta. E korra tehető – a mára műemlékké nyilvánított, a képen látható – római katolikus templom építése is.
Dány 4300 lélekszámú község Pest megyében, a fővárostól - Budapesttől - 40 km-re található.
Erdőbénye község Borsod - Abaúj - Zemplén megyében, a Tokaj- Hegyaljai borvidéken található, Miskolctól 58 km-re, Tokajtól kb. 20 km-re.
Olyan művészek nevei kapcsolódnak a városhoz, mint Blaha Lujza, Bródy Sándor, Hevesi József, kortársaink közül pedig ki kell emelni Kő Pál szobrászművészt, több neves opera- és operett énekest, vagy a világszerte híres Népművészeti és Háziipari Szövetkezet népi iparművészeit. Nekik, valamint a zamatos hevesi dinnyének köszönhetően a város neve sok helyen nemcsak azért cseng ismerősen, mert a megye névadó települése. Történelmi értékeit próbálják az utókor számára is megőrizni, így számos kastély és kúria, illetve egyéb építészeti örökség ma is eredeti szépségében tekinthető meg.
Lukanénye (szlovákul Nenince) község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban. 2001-ben 1394 lakosából 1085 magyar és 305 szlovák volt.
A Ráckevei-Duna mindkét partján, a Csepel-sziget déli részén található. Budapesttől mintegy 50 km-re délre fekszik. MÁV vonal nem található a településen. A Ráckevei HÉV köti össze Budapesttel, Magyarország fővárosával. A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág legfontosabb hídja; az 1896-ban épült Árpád híd vezet át rajta.
Tóthfalu (szerbül Тотово Село / Totovo Selo) a Vajdaság Észak-Bácskai körzetében, a Szerbia–Magyarország országhatártól délre mintegy 30 km-re, míg a Tisza folyótól mintegy 12 km-re nyugatra, 103–105 m tengerszint feletti magasságon terül el. Közigazgatásilag Magyarkanizsa községhez tartozik. A falu természeti környezete fennsík jellegű, de néhány magasabb domb is található. A település mintegy 1,5 km2-en területen fekszik, míg a Helyi Közösség összterülete mintegy 45 km2.