Slideshow - településünkről

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 9 vendég van a webhelyen.

Értékek a múltból a jövőnek

 Egyéves a gyergyócsomafalvi tájház

 

Gyergyóalfalu felől Csomafalvára érkezve, mielőtt a község főterét megpillantanánk, a szemünk megpihen egy régi parasztházon. Az ablakban muskátli, a tornác faragott motívumai az ősök emlékét idézik. A csomafalvi tájház 2019 nyarán nyitotta meg ajtaját a látogatók előtt: ide betérni nemcsak az utazóknak, a helyieknek is érdemes. A cikk folytatásáért kattintson ide.

Falugyűlés Gyergyócsomafalván: Beruházások, közösségépítés, stratégia 

Tizennyol beruházás indil idén, emelett gazdasági valamint turisztikai szempontból is jelentős elképzelések, tervek körvonalazódnak- hangzott el a tegnap délelőtti falugyűlésen Gyergyócsomafalván. A cikk folytatásáért kattintson ide.

 

Egyik óvoda megnyitás, a másik felújítás előtt

Még ebben a hónapban beköltözhetnek a gyerekek Gyergyócsomafalva új óvodájába – a létesítményben még pár kisebb munkálat van hátra. A községben egy másik óvoda nagyszabású felújítását is tervezik, ezt várhatóan nyáron kezdhetik el. A folyatásért kattintson ide. 

 

Nemzetközi gazdasági fórum vállalkozóknak: Kedvcsináló Csomafalvához

Hét testvértelepülés részvételével tartottak Nemzetközi gazdasági fórumot pénteken Gyergyócsomafalván. A találkozón részt vevő, Magyarországról, Felvidékről és Délvidékről érkező testvértelepülési küldöttségek megismerhették a helyi vállalkozókat, ugyanakkor értesülhettek a helyi befektetési lehetőségekről.  A cikk folytatásáért kattintson ide.


Hosszútávú stratégia készül a lakók bevonásával: Beruházások a közösség érdekében

Tájházat létesítettek, új óvódát építettek és árvízmegelőző munkálatokat is végeztek a 2019-es évben Gyergyócsomafalván. Ez az esztendő is mozgalmasnak érkezik, annak ellenére, hogy a község költségvetése kisebb a tavalyinál. Hosszú távra terveznek és a jövőkép alakításában a lakosokra is számítanak- tudtuk meg Márton László Szilárd Polgármestertől. A cikk folytatásáért kattintson ide. 

 

Járdaépítések és útjavítások Gyergyószéken

Javítják a gyergyócsomafalvi Veresvirág sípálya felé vezető út aszfaltozott szakaszát. A célra 150 ezer lejt hagyott jóvá a Hargita megyei önkormányzat a községnek. A cikk folytatásáért kattintson ide. 

 

A hétvégén ünnepelnek a csomafalvi gazdák

Szekerekkel járják körbe Gyergyócsomafalva utcáit pénteken, amelyekkel adományokat gyűjtenek. A helybéleiktől azt várják, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten adakozzon a terméséből. Ezeket a Páli Szent Vince Napközi otthon konyháján szeretnék hasznosítani a gyermekek étkeztetésére. A cikk folytatásáért kattintson ide. 

 

Új rendeltetés a réginek

Tájházat alakítanak ki Gyergyócsomafalván, egy a község tulajdonában lévő régi épületben. A munkálatok nemsokára befejeződnek, a falu búcsús ünnepén bebútorozzák a tájházat. A cikk folytatásáért kattintson ide. 

 

Mesélem A Házam

Köllő Miklós műépítész megépítette a házát. S a tervezés meg az építkezés tapasztalatait megosztotta az olvasóval is, megvilágítva a hagyomány és a korszerűség közötti szerves összefüggést. A kötetet múlt kedden a szerző szülőfalujában mutattuk be, hétfőn a csíkszeredai művészetis diákok ismerhetik meg, kedden este 6 órától pedig Csíkszeredában, az Új Kriterion Galériában ismerheti meg a közönség. A cikk folyatásáért kattintson ide. 

 

 

Felismerte és megáldotta a székelyföldi zarándokok Mária-zászlóját Ferenc pápa

Gyergyócsomafalvi zarándokok csíksomlyói Szűzanya-zászlóját áldotta meg Ferenc pápa Rómában – közölte a Romkat.ro katolikus portál. A cikk folyatásáért kattintson ide. 

 

Jelentős útfelújítást terveznek Gyergyócsomafalván

Tavaly év végén közel 4,4 millió lejt hagyott jóvá a vidékfejlesztési minisztérium Gyergyócsomafalva önkormányzatának községi utak feljavítására. A támogatás odaítélésének feltétele egy hibátlan iratcsomó benyújtása. A további cikkért kattintson ide. 

 

Példás a gazdák türelme- Bognyeső és Gazdanap Gyergyócsomafalván

Új helyszínen, a helyi közbirtokosság által felajánlott területen tartották szombaton a községben már hagyományosnak számító gyergyócsomafalvi Bognyeső és Gazdanapot. A rendezvény ezúttal is lehetőséget biztosított a gazdáknak a találkozásra, emellett bemutatkozhattak a helyi termelők, a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat pedig számos programmal várták. A további cikkért kattintson ide. 

A gazdálkodás, a történelem és az ízek találkozása Csomafalván

 

Ami a kertekben, földeken termett, ami az istállókban, ólakban nőtt, és persze azok, akik gondozták, nevelték, hogy a családok asztalára kerüljenek, ők voltak főszerepben szombaton Csomafalván. Gazdanapot tartottak, kissé másként, mint korábban. A további cikkért kattintson ide. 

Nyaraljunk itthon, Csomafalván

Lesz kovács, pásztor, traktorista, farmer, dránicakészítő, pedagógus, zenetanár, fodrász, fogatos, cukrász, kertész és rendőrnő is Csomafalván – erről árulkodnak azon gyermekek rajzai, akik a községben nyaraltak. A néptánc és a népi építészet sem idegen már számukra, és azt sem mondhatják, hogy nem kirándultak a nyáron. A további cikkért kattintson ide.

Ízes szórakozás és hagyományőrzés Csomafalván

Hosszú ideje zajlik a vita Gyergyócsomafalva és Gyergyóújfalu között, hogy kié is igazából a poékaleves. Abban azonban nincs vita, hogy az ángádzsábur leves a gyergyószentmiklósi örményeké, és tőlük lesték el a székely háziasszonyok, hogy megszülessen a hurutos laskaleves. Ez azonban nem nagyon terjedt el a városon kívül, legalábbis Csomafalván nagyon kevesen ismerik. Mostmár azonban ott is bemutatkozott ez az étel.

A további cikkért kattintson ide.

Gyergyócsomafalva díszpolgára lett Kercsó Árpád

 Értékelni kell azokat a személyeket, akik munkásságukkal nyomot hagynak egy település életében – hangsúlyozta Gyer­gyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd, mondván: aki Csoma­fal­ván kitűnik, azt megbecsüli a közösség. A hétvégi falunapok alkalmával több díjat is átadtak, a község díszpolgári címét pedig idén a jégkorong-sikeredző, Kercsó Árpád kapta, kinek irányítása alatt annak idején szinte verhetetlen volt a csomafalvi gyermekcsapat.

A további cikkért kattintson ide.


Ahol wifi nélkül is jól érzik magukat a gyerekek

Új programmal bővítette tevékenységét a Gyergyócsomafalván tavaly alakult Erdészeti-Vadászati Egyesület: erdei iskolát tart az általános iskolásoknak. A természetismereti táborban fantáziát látva, a jövőben turisztikai kínálatába foglalná a programot a község önkormányzata.

A további cikkért kattintson ide.

Erdei iskola Csomafalván

Első alkalommal szervezett erdei iskola programot Gyergyó­csomafalván a helyi székhelyű Erdészeti–Vadászati Egyesület – az egyhetes tevékenységen részt vevő 29 gyermek többek között a környék növény- és állatvilágával és a turisztikai jellegzetességekkel ismerkedett. Szőcs Csaba főszervező, egyesületi elnök rámutatott, a tábor nyomán határozókönyvet készítenek, amely a tervek szerint a gyermekek rajzait is tartalmazza majd. A további cikkért kattintson ide.

Tavaszi nagytakarításra készülnek Csomafalván

Közös erővel, közösségi összefogással tervezik a községben a nagytakarítást március 27 és 30. között, melyhez kérik a helyiek csatlakozását, és azt, hogy a csomafalviak szűkebb-tágabb környezetüket tegyék rendbe húsvét előtt. A további cikkért kattintson ide.  

Szervezésben haladtak

A tavalyi év nem a konkrét munkálatokról szólt, sokkal inkább szervezési kérdésekben tudtak előrelépni Gyergyócsomafalván, erre az évre azonban több fejlesztést terveznek. Márton László Szilárd lapunknak kifejtette: az új kiírások nem kedveznek a településnek, ennek ellenére amit lehet igyekeznek megvalósítani.  A tovvábbi cikkért kattintson ide. 

Ezekre a beruházásokra készülnek idén Gyergyócsomafalván

A közvilágítás modernizálása, új óvoda építése, egy tájház kialakítása, aszfaltozás, járdaépítés – ezek a nagyobb tételek, amelyek szerepelnek Gyergyócsomafalva önkormányzatának idei fejlesztési tervei között. Az elfogadás előtt álló beruházási lista szerint 2,9 millió lejjel számol a községvezetés, amelynek egyik hangsúlyos tétele a járda-, egy másik az óvodaépítés.  A  cikk folytatásáért kattintson ide. 

Változások és átszervezések után komoly tervekkel tekintenek 2018-ra Csomafalván

Lakossági fórumra invitálták a csomafalviakat a község vezetői vasárnap a Borsos Miklós Művelődési Ház nagytermébe. Márton László Szilárd polgármester úgy fogalmazott, hogy a „2017 a változások és az átszervezések éve volt Gyergyócsomafalván. A további cikkért kattintson ide. 

 

Fényt visznek a lakók életébe

Az elmúlt évben jól sikerült programokkal sok fiatalt, családot, idős személyt szólított meg a gyergyócsomafalvi szociális központ. Az elkezdett munkát folytatják idén is, december óta azonban új névvel, Napfény Szociális Központként. A további cikkért kattintson ide. 

 

Atelaje canine în Harghita – Emoția primului concurs

Dimineață ne-am trezit cu gândul că, weekend-ul trecut, am avut parte de evenimente pline de emoții. Am văzut, pentru prima dată un concurs internațional de atelaje canine care a avut loc sâmbătă dimineața la ora 10.00 în Ciumani. Și tot pentru prima dată, am participat la un campionat de hochey care a avut loc sâmbătă seara la 18.00, la patinoarul acoperit din Miercurea-Ciuc. A további cikkért kattintosn ide.

Akik a pályán eggyé válnak a kutyáikkal

 Természetkedvelőknek, állatbarátoknak egyaránt kellemes időtöltést kínált a hét végén Csomafalván rendezett kutyaszánhajtó-verseny: az idei első hó és persze a szánok elé fogott ebek népes közönséget vonzottak a Délhegy alatt tartott eseményre. A további cikkért kattintson ide

 

Kutyaszánhúzó-verseny lesz Csomafalván

Kutyaszánhúzó-versenyt rendeznek Gyergyócsomafalván. A Délhegy Kupát negyedik alkalommal rendezik meg, versenyzőnek és nézőnek egyaránt különleges élményt ígérnek. A további cikkért kattintson ide. 

 

Eszköztárukat bővítették a csomafalviak

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületénél pályázott a sikeresen a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Egyesület, így tovább bővíthették a gyümölcsfeldolgozó manufaktúra eszköztárát.

A további cikkért kattintson ide.

Megújult a Borsos Miklós Tér

Még a korábbi ciklusban megpályázott európai uniós forrásokból újították fel a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Teret- a munkálatok javarészét befejezték, jelenleg már csak kisebb finomításokat végeznek a szakemberek, közben pedig zajlanak a végeredmény különböző ellenőrzései. A továábi cikkért kattintson ide. 

Bognyeső- és gazdanap Csomafalván

A hétvégén szervezték Gyergyócsomafalván a Bognyeső- és gazdanapot és ezúttal is fesztivál hangulat jellemezte a települést. Pénteken tartották a már hagyományossá vált Szekeres terménygyűjtést, a csomafalviak idei felajánlásait pedig a Páli Szent Vince Napközi Otthon kapta meg.  A további cikkért kattintsonide. 

Számadással, hálaadással, adományozással, muzsikával tartottak gazdanapot Csomafalván

Zene, tánc, terménymustra, kisállatkiállítás, lovasvetélkedők, főzőverseny: mindez a gazdanapi forgatagban zajlott a gyergyócsomafalvi rendezvénycsűrnél szombaton. A terményből adományba is jutott, hiszen a helyiek már pénteken annyi tartós élelmiszert, zöldséget raktak a szekerekbe, amennyi jó ideig elegendő a Páli Szent Vince napközinek.  A további cikkért kattintson ide. 

 

Bognyeső- és Gazdanap Csomafalván

A Székelyföldi Akadémiával rajtol csütörtökön a gyergyócsomafalvi, hagyományos Bognyeső- és Gazdanap köré szervezett eseménysor. Pénteken gyűjtik szekerekkel a terményt a Páli Szent Vince Napközi Otthon részére, szombaton szórakoztató műsorokkal, vetélkedőkkel folytatódik, majd tábortűzzel zárul az őszi rendezvény. A további cikkért kattintson ide.

 

Bognyeső- és gazdanapra készülnek Gyergyócsomafalván

Már most félre tehetik az adománynak szánt terményt, tartós élelmiszert azok, akik szeptember 30-án, a Gyergyócsomafalvi Bognyeső- és Gazdanapon a Páli Szent Vince napköziotthon részére felajánlanák.

A további cikkért kattaintosn ide. 

 

Hogyan lesz a rongyból szőnyeg

Már nem ismeretlen a nyüst, a borda, a csép annak a közel harminc gyermeknek, akik kézműveskedésre jelentkeztek a Gyergyócsomafalvi Szociális Házban. Ezentúl hetente tartanak foglalkozásokat önkéntesek segítségével, hogy szőni, bogozni, hímezni, kötni, horgolni, nemezelni tanuljanak a kicsik.

A további cikkért kattintson ide. 

 

Mesterektől tanulhatnak a gyerekek

Generációról generációra örökítnék a kézművesmesterségeket Gyergyócsomafalván. Ennek érdekében a helyi Szociális központ kézműves foglalkozást hirdetett gyerekeknek, fiataloknak. Az oktatók helyi mesterek lesznek, akik önkéntes alapon vállalják a feladatot. 

A további cikkért kattintson ide. 

 

Felkérés a Köllők táncára

Több táncpróbán is túl vannak Gyergyócsomafalván. Vasárnap a szentmise után volt az első a templom előtt, melyhez a talpalávalót helyi zenészek biztosították. Aztán hétfőn este is összegyűltek, felelevenítették a figurákat. Gyakorolták a településük táncát, a Köllők táncát, hogy majd a Szent Péter és Pál-napi búcsús szentmisét követően a templom előtti téren bemutassák.

A további cikkért kattintson ide. 

 

A székely kapu, amely emlékeztet az elődök értékes munkájára

Felújított székely kaput adtak át csütörtökön Gyergyócsomafalván a 204. szám alatt a Szent Péter és Pál búcsús ünnepen. Az 1948-ban épült kaput a Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa újíttatta fel kulturális, értékmentő tevékenysége részeként Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának egyedi támogatásával – számol be a megyei önkormányzat sajtóirodája.

A további cikkért kattintson ide. 

 

Elismeréssel adóztak a csomafalvi közösségért tevékenykedőknek

Az értékfelmutatás és elismerés jegyében zajlottak a Szent Péter és Pál búcsús ünnepnap programjai Gyergyócsomafalván. A vallási eseményt a szokottnál is ünnepélyesebbé tette a falu szülöttje, Czirják Árpád pápai prelátus aranymiséje, akit közéleti személyiségként is ünnepelt tegnap a faluközösség.

A további cikkért kattintson ide. 

 

Otthon tartotta aranymiséjét, ahol keresztelték és szentelték

Különleges volt idén Gyergyócsomafalva templomának búcsús ünnepe, hiszen a helybéli születésű dr. Czirják Árpád pápai prelátus aranymiséjét mutatta be. A község önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki.

A további cikkért kattintson ide. 

 

Ízelítő nem csak a gasztronómiai különlegességekből

A Csomafali Nagy Gyúródás utolsó három napján a szórakozásé volt a főszerep, de szombaton a helyi értékek felmutatására is alkalom adódott. A piactéren a tesvértelepülések és a vendégfogadó község helyi gasztronómiai különlegességeiből nyújtott ízelítőt.

A további cikkért kattintson ide. 

 

A családi kapcsolatok erősítése – ez a célja a csomafalvi Anyák klubjának

Immár Gyergyócsomafalván is megalakult és működik az Anyák klubja – Gyergyószentmiklós és Ditró után. Május elején gyűltek össze először, összesen 17-en jelentkeztek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központ által meghirdetett időpontban. A további cikkért kattintson ide. 

Önmagával is megismerkedett gyergyószék a Székely Fesztiválon

Gyergyószék volt a díszvendége a hétvégén lezajlott 3. Székely Fesztiválnak. A térség nyolc székely-magyar többségű közössége olyan képet mutatott magáról, amelynek értékeit nemcsak a budapesti látogatók csodálhatták meg, de maguk a gyergyóiak is meglepődhettek, mennyire gazdag Gyergyószék. A további cikkért kattintosn ide. 

Gyergyóból az El Caminóra

Két esztendeje érik a gondolat, azóta tart a felkészülés. A harmadik az igazi alapon az útitárs is megkerült, a hátizsák is indulásra kész. Kedden reggel rajtolt Gyergyószentmiklósról a hatvanhatodik évébe lépett Köllő Dávid társával, a hatvanhárom éves Mogyorós Csabával a legismertebb zarándokútra. Öt hétre mennek – félelem nélkül. A további cikkért kattintson ide. 

Asztalitenisz- bajnokság Csomafalván

Egy újabb asztalitenisz- bajnokság zajlott az elmúlt hétvégén Csomafalván. A történtet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor elindult a Gyergyói-medencei asztalitenisz bajnokság, amelyen több település is képviseltette magát és úgy gondoltuk miért maradna ki Csomafalva. A további cikkért kattintson ide. 

Gyergyó-medencei határszentelés

 A Gyergyó-medencei határszentelés mintájára vissza kellene állítani ezt a hagyományt a székelyföldi településeken, ahol ezt már nem gyakorolják. A további cikkért kattintson ide. 

Ajándékvirágból szépül Csomafalva

Immár kilencedik éve Baktalórántházáról szállítják az árvácskatöveket Gyergyócsomafalva köztereire. Csomafalva testvértelepülése 1700 tő, különböző színű árvácskát ajándékozott idén is a községnek. A további cikkért kattintson ide.

Közel nyolcszáz tojást írt a csomafalvi népi iparművész

Gyergyószentmiklóson április első szombatján tartották a hagyományos és helyi termékek kiállítását és vásárát, ami ezúttal húsvéti vásár is volt. A további cikkért kattintson ide.

Akik a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszközöket vásároltak az adófelajánlásokból

Eredményes volt az a legutóbbi kampány, mely során a gyergyócsomafalvi önkéntes tűzoltók bekopogtak falustársaikhoz, cégekhez, hogy adójuk 2 százalékát utalják az egyesületnek. Összesen 2230 lejt fordíthattak új, nélkülözhetetlen eszközökre. Ezeket mutatták be szerdán délután a tűzoltószertárnál. A további cikkért kattintson ide.

 

Ahol a szomszédság javítja meg az utat

Gyergyócsomafalván a Völgy utca mindkét ágán olyan szomszédság lakik, akik gyakran összegyűlnek. Hétfőn is ezt tették, ezúttal azonban közösen javították az utcájukat, tömték be salakkal a gödröket. https://szekelyhon.ro A további cikkért kattintson ide.

25 éve tették le az alapkövet 
Az ünnepen kicsinek bizonyult a szászfalusi Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolna, amely három évig épült, és amelyet 1995-ben Jakubinyi György érsek szentelt fel. A kápolna körül több mint kétszerannyian hallgatták a szentmisét – Tamás József püspök igehirdetését – mind ahányan befértek a kis templomba. A további cikkért kattintson ide.

Üzenet a kerekesszékből: sokkal jobb, ha optimistán fogjuk fel a dolgokat 
Bármi is érjen, irányítsuk az életünket, járjunk közösségekbe, legyen célunk – néhány jó tanács az utóbbi idők lélekerősítő előadásaiból. A kerekesszékben ülő 34 éves gyergyócsomafalvi Madarász Károly maga is ismeri a jobb élet titkát. A további cikkért kattintson ide.

A kézműves csoki titkairól kérdeztük a gyergyócsomafalvi csokoládémestert
Gyönyörű csomagolással, saját receptek alapján készülnek kézműves csokoládék Gyergyócsomafalván. Sándor Szilveszter éveken át dolgozott, hogy meglegyen a kezdőtőkéje a vállalkozása beindításához, tavaly nyártól pedig a maga ura. A fiatal vállalkozót a csokikészítés titkairól is megkérdeztük. A további cikkért kattintson ide.

Ezentúl csak a speciális matricával ellátott kukákból viszik el a szemetet Csomafalván

  Csak a matricával ellátott kuka tartalmát szállítja el Gyergyócsomafalváról a Salubriserv áprilistól. Matricákat a polgármesteri hivatalnál lehet váltani az előre kifizetett illeték ellenében. Ezentúl is minden második csütörtökön viszik el a porták elől a hulladékot. Emelkedett viszont a hulladékelszállítási díj. A további cikkért kattintson ide


Rászorulóknak segítenek- Várják a közösség adományait 

  Húsvéti adománygyűjtést hirdetett meg a Gyergyócsomafalvi Szociális Központ. A közösség segítségével olyan családoknak szeretnék szebbé tenni az ünnepet, akik nehéz körülmények között élnek. A további cikkért kattintson ide.

 

Turisták bőrébe bújva” nézték meg Gyergyószék látványosságait az idegenvezetők

Különleges turistacsoportot láthattak a gyergyószékiek hétvégén. Borszéken a világháború nyomait szemlélték, Gyergyószentmiklóson templomtoronyból nézték meg a várost, Csomafalván többek között kovácskodtak, citeráztak és csokoládét kóstoltak. Mindannyian idegenvezetők voltak, ezúttal turistaszerepben.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták. A további cikkért kattintson ide.

 

Önkénteskednek a falustársaikért

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni. Továbbá a központ közbenjárása által egy helyi fiatal nyertes pályázóként gépjárművezetői engedélyt szerezhet. A további cikkért kattintson ide.

 

Jégkarnevált tartottak Gyergyócsomafalván 

196 gyermek öltött jelmezt a hagyományos gyergyócsomafalvi jégkarneválon. A katicabogártól kezdve a fogkrémen át a bűvös kockáig ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe bújva korcsolyáztak csütörtökön a Köllő Miklós iskola tanulói, akiket szüleik is elkísértek a parádéra. E napon kihasználták a jégpályát. A további cikkért kattintson ide.

 

Összefogás a turizmus ügyéért 

Hét testvértelepülésével közösen ad ki turisztikai katalógust Gyergyócsomafalva, az egyeztetések már hosszabb ideje zajlanak- tájékoztatott Márton László Szilárd polgármester. A cél a települések egymás közötti népszerűsítése, a kezdeményezés a pedig akár az iskolások interaktív tanulását is segítheti. A további cikkért kattintson ide.

Katalógust tervez hét testvértelepülés

Gyergyócsomafalva hét testvértelepülésével közösen turisztikai katalógus kiadását, valamint a helyi termékek népszerűsítését tervezi – ez fogalmazódott meg a hétvégi nemzetközi turisztikai kerekasztal-beszélgetésen. A további cikkért kattintson ide.

Az összefogás ereje viheti előre Csomafalvát

Az elmúlt év legfontosabb üzenete az, hogy valós összefogás komoly erővel bír- vallja Gyergyócsomafalva polgármestere Márton László Szilárd. Mint kifejtette, mindez a decemberi választások alkalmával is megmutatkozott a községben, de legyen szó kalákáról vagy községi rendezvényekről, minden tekintetben jelesre vizsgáztak a csomafalviak. A további cikkért kattintson ide.

Látványos fejlődést ígér a polgármester a csomafalviaknak

Csomafalvát egyik leglátványosabban fejlődő településként tartják számon Gyergyószéken. Márton László Szilárd polgármester értékelte a négy és fél évszázada írásos említéssel büszkélkedő település elmúlt esztendejét. A több mint tíz éve közösségéért munkát vállaló polgármester célja, hogy minden csomafalvi számára vállalható településvezető legyen. Márton László Szilárd látványos fejlődést ígér a 2017-es esztendőre. A további cikkért kattintson ide.

Kalákáztak Csomafalván

Csomafalván folytatódott a kaláka, a polgármesteri hivatal, a helyi gazdaszövetkezet és az önkormányzat mezőgazdasági szakbizottsága szervezésében szombaton több mezei utat tettek rendbe. A további cikkért kattintson ide.

Hálát adtak a termésért Gyergyócsomafalván

Terménymustrával, ügyességi lovas versennyel, bográcsozással, adományozással, rönkvontatással ünnepelve adtak hálát a termésért Gyergyócsomafalván a Bognyeső- és Gazdanapon. A további cikkért kattintson ide.

Erős életösztön a gyúródás Gyergyócsomafalván 

„Gyúródsz, mint a csomafali”- tartja a mondás Gyergyószéken, a község pedig az őszi bognyeső nap után ezt a jelzőt is magár vállalta: Csomafali Nagy Gyúródás néven tartották meg a település idei ünnepét.  A további cikkért kattintson ide.

Csomafalvát szomjazzák az idegenben élők

A Csomafali Nagy Gyúródás után, szerdán búcsúünnepre ébresztette a községbelieket a Petres Ignác fúvószenekar. A zászlófelvonás után a Felső-Nyírkerti Rendezvénycsűrben a folyékony aranyról, a borvízről szólt a délelőtt, egészen a búcsús szentmiséig.  A további cikkért kattintson ide.

Falumúzeummal bővítenék a szociális központot Gyergyócsomafalván

Egy éve adták át Gyergyócsomafalván a szociális központot. Ma már az a terv, hogy napi nyolc órán át állandó személyzet fogadja az érdeklődőket, valamint falumúzeum és műhely is működjön a portán.  A további cikkért kattintson ide.

Az „együttműködés évéről” beszéltek Csomafalván

Az együttműködés évének nevezték a 2015-ös esztendőt Csomafalván, és erről számoltak be az elöljárók a vasárnapi lakossági fórumon. Nyugodt volt a légkör. A további cikkért kattintson  ide.

Csomafalva - Falugyűlésen összegezték az eredményeket, illetve ismertették a terveket

Lakossági fórumot tartottak február 21-én Gyergyócsomafalván a Borsos Miklós Művelődési Házban, ahol a helyi önkormányzat, a Köllő Miklós Általános Iskola, a Gospod Serv Kft. is ismertették a 2015-ös év eredményeit és az idei terveket.  A további cikkért kattintson  ide.

„Nem az a betyár, aki gyolcsingben jár…”

Vendégeink Gyergyócsomafalváról Ambrus Árpád és Csata András, Kostelekből a 2015-ös Fölszállott a Páva különdíjasa, Vrencsán Anita, továbbá Ségercz Ferenc egykori és jelenlegi tanítványai. A további cikkért kattintson  ide.

Folk kommandó

A további cikkért kattintson  ide.

"A semmiből hoztuk létre a pályát"

Idén harmadik alkalommal szerveztek nemzetközi kutyafogathajtó sprintversenyt Gyergyócsomafalván, a nagyloki Ozon Panziónál. A kétnapos versenyt megelőzően a szervezők óriási erőfeszítéseket tettek azért, hogy a pálya kellőképpen havas legyen, és a rajtot ne kelljen elhalasztani. A további cikkért kattintson  ide.

Kutyaszános közösségi élmény Gyergócsomafalván

A helyi polgármesteri  hivatal szervezésében immár harmadik alkalommal tartottak nemzetközi kutyaszánhúzó eseményt Gyergyócsomafalván szombaton és vasárnap. A további cikkért kattintson  ide.

Borultak is, de célba értek a kutyafogatok

Bár kutyahideg volt,  és vízszintesen havazott, a látvány kárpótolt mindenkit, aki a Gyergyócsomafalván megrendezett nemzetközi kutyaszánhúzó-versenyt választotta a hétvégén. Számos versenyző állt rajthoz, és sok nézelődő volt kíváncsi a harmadszorra megszervezett Délhegy-kupára. A további cikkért kattintson ide.

Délhegy-kupa mező helyett erdőben

A kedvezőtlen hóviszonyok miatt nem nyílt terepen, hanem az erdőben kialakított nyomvonalakon versenyeznek hétvégén a kutyaszánhúzók a gyergyócsomafalvi futamon. A további cikkért kattintson ide. 

REPORTAJ Harghita: Peste o sută de câini arctici - la primul concurs de atelaje canine din acest sezon 

Peste o sută de câini arctici, din toată țară, au participat, în acest weekend, în comuna harghiteană Ciumani, la primul concurs de atelaje canine din acest sezon, competiția fiind una extrem de gustată de zecile de spectatori. A további cikkért kattintson ide.

Harghita: Peste o sută de câini arctici - la primul concurs de atelaje canine din acest sezon

Peste o sută de câini arctici, din toată țară, au participat, în acest weekend, în comuna harghiteană Ciumani, la primul concurs de atelaje canine din acest sezon, competiția fiind una extrem de gustată de zecile de spectatori.  A további cikkért kattintson ide.

Hétvégén rendezik a III. Délhegy Kupát

Nemzetközi Kutyaszánhúzó Verseny Gyergyócsomafalván A további cikkért kattintson ide.

Közösségi terek nélkül nincs közösség

Csomafalva jó irányban halad – hangzott el megyei elöljárók részéről január 11-én a helyi Köllő Miklós Általános Iskola kazánjának átadási ünnepségén. A berendezés több intézményt fűt: a kultúrotthont, a sportcsarnokot, a polgármesteri hivatalt, az iskolákat, a rendőrséget és a turisztikai központot. Hargita Megye Tanácsa a tartalékalapjából 244 ezer lejjel támogatta a beruházást.A további cikkért kattintson ide.

Új kazánt adtak át Gyergyócsomafalván

Megyei támogatásból vásároltak új kazánt Gyergyócsomafalván, a fűtőeszköz átadóünnepégét tegnap tartották. Az eseményen a helyi és a megyei elöljárók az összefogás fontosságát hangsúlyozták, mondván hinni kell a közös munka eredményességében, a hit mellett azonban a lendület is szükséges.  A további cikkért kattintson ide.

Kóstolgatják a csomafalvi fürjtojást

A gazdanapon derült ki sokak számára, hogy Csomafalván is friss fürjtojás kapható. Egy éve van fürjház az Alszeg utcában, Biró Mihályék udvarán. A további cikkért kattintson ide

Irányt mutató stratégia készül Csomafalván

Huszonegy egyetemi hallgató és hat tanár júniusban egy hétig Gyergyócsomafalván végzett kutatómunkát. 254 személyt kerestek fel a kérdőívekkel, a válaszok feldolgozásának eredményét most ismertették a községbeliekkel. A további cikkért kattintson ide.

Kalákában újult meg a csomafalvi Csalóka óvoda

A gyergyócsomafalvi Csalóka óvoda egészségügyi engedélyének megszerzéséhez felújítási munkálatokra volt szükség, amit összefogással, kalákában valósítottak meg a helybeliek, többek között Hargita Megye Tanácsa támogatásával, amely a kalákákat kezdeményezte két évvel ezelőtt. A további cikkért kattintson ide. 

http://kisujsag.ro/kalakaban-ujult-meg-a-csomafalvi-csaloka-ovoda/

Csomafalván ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Gyergyócsomafalván, a Köllő Miklós Általános Iskola dísztermében tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa augusztus 25-én.  Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a meghívást Márton László Szilárd polgármesternek, és elmondta, hogy a megyei tanács célja elmenni a megye minden településére annak érdekében, hogy a tanácsosok jobban megismerjék a helyi kérdéseket, problémákat. A további cikkért kattintson ide.

http://hargitatv.ro/2015/csomafalvan-ulesezett-hargita-megye-tanacsa/

„Nem számít az eredmény csak győzzünk”

A Gyergycsómafalvi Délhegy csapata az idei évben alakult újra. Jelenleg nemcsak a Gyergyó körzeti bajnokságban játszanak, hanem a Románia Kupában is továbbjutottak. Idén a komoly és pozitív hozzáállás a céljuk, hiszen ez később egy saját pályát is jelenthet számukra.

A Gyergyó körzeti bajnokság indulásának híre több környező község számára a nagypályás labdarúgás újraszerveződésének a lehetőségét jelentette. Így alakult újra, 25 év kihagyás után a gyergyócsomafalvi Délhegy labdarugó csapata is.

A 34 leigazolt csapattag, és az állandó 20-22 játékos jelenléte az edzéseken, illetve a meccseken, azt tükrözi, hogy a gyergyócsomafalviak valóban komolyan veszik az idei kihívásokat. „A többnyire kispályás labdarugó csapatok játékosaiból verbuválódott 34 ember erénye elsősorban a pozitív és komoly hozzáállás” – vallotta be Farkas Attila, a csapat egyik összetartó láncszeme. Elmondása szerint csupán hat hét állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy kiderüljön meglesz-e a kellő létszám az induláshoz, illetve sikerül-e annyi támogatót szerezniük, hogy el tudják intézni a leigazolásokat és az alapvető kellékek beszerzését.

Jelenleg a csapat legidősebb és legfiatalabb játékosa között 51 év különbség van, ugyanis a legidősebb leigazolt csapattag az 1946-os születésű Baróti Ferenc, míg a legfiatalabbak 1997-ben születtek. Így nem meglepő a csapattagok azon megállapítása miszerint az idősebb nemzedék képviseli a csapat húzóerejét. „Az idősebbek a több évnyi tapasztalattal és a hozzáállásukkal segítenek főként, a fiatalok az energiát hozzák magukkal. Így lesz kiegyensúlyozott a csapat.” - mesélte Farkas Attila. Hozzátette azt is, hogy minden focizni vágyó ember előtt nyitva áll a kapu, hiszen sok olyan kiemelkedő, húzóerőt képviselő játékos nem tartózkodik itthon, aki valóban segíteni tudná a csapat előmenetelét.

Mindezek alapján a csapat számára idén nem a kiemelkedő győzelmek halmozása a cél, viszont fontos a helytállás, hiszen ettől függ az, hogy jövőben a mérkőzések során hol nézheti őket a közönség. „Jelenleg Gyergyószentmiklóson van a hazai pályánk, ott játsszuk a mérkőzéseinket. Ígéreteket kaptunk, hogy jövőtől saját pályánk lehet, viszont be kell bizonyítanunk, hogy meg is érdemeljük azt. Egyenlőre az is nagy szó, hogy el tudtunk indulni, a gyergyócsomafalvi közbirtokosságnak, Benedek Árpádnak, a gyergyócsomafalvi polgármesteri hivatalnak és Márton László Szilárdnak polgármester úrnak köszönhetően” -  magyarázta Farkas.

A csapat egyébként minden héten egyszer edz a gyergyószentmiklósi pályán, ahol a játékosok erőnléti problémáit is próbálják orvosolni és a technikai ismereteket is csiszolják, hiszen a minifociról nagypályás labdarúgásra áttérni fejtörést okozott számukra is. Elmondásuk szerint minél több gyakorlatra van szükségük, hiszen hiányzik a rutin, pozitív viszont az, hogy meccsről meccsre tanulnak a saját és társaik hibájából, így fokozatosan nyomon követhető a fejlődés. „Meglátásom szerint az odavágók lejátszása után tudjuk megállapítani, hogy milyen típusú edzésre lenne szükségünk, az alapján, hogy felvázoljuk mik a hátrányaink és mik az erősségeink.” – vázolta terveiket Korpos Levente, a csomafalviak egyik játékosa.

A csapat számára a fizikai játékon túl, az ahhoz kapcsolódó szellemi értékek gyarapodása is fontos. „A labdarúgás, több más sporthoz hasonlóan, egy olyan testi-lelki játék, amelynek során megtanulunk alkalmazkodni egymáshoz, ha kell neveljük egymást, ha kell önmérsékletet tartunk. A csapat megalakulásának legnagyobb pozitívuma az az összetartó erő, ami összehozza az embereket meccsről meccsre.” – fogalmazta meg gondolatait Korpos Levente, aki kiemelte azt is, hogy a név is kötelezi őket, ezért ha néha fáradtak, kedvetlenek, akkor is elmennek meccsre és végigjátsszák azt.

Az idei év potenciális ellenfeleiről is őszintén beszéltek a csapattagok. Kiderült, hogy mindenkit ellenfélnek tekintenek és mindig csak a következő meccset szeretnék megnyerni. Egy csapatot azonban külön kiemeltek, hiszen elmondásuk szerint az alfalvi csapat az, akivel mindig rivalizál Csomafalva, legyen az bármilyen meccsről vagy eseményről szó. „Az Alfaluval való találkozás egy igazi derbi az élet minden területén” – vallotta be töredelmesen Kedves Botond, a csapat egyik játékosa, hozzátéve azt is, hogy mindez pozitív dolog, hiszen a konkurencia fontos a fejlődés és a haladás szempontjából.

A gyergyócsomafalvi csapat jövőjéről bizakodóan beszéltek a tagok, hiszen véleményük szerint az a lendület, amely jellemzi őket, biztosan ki fog tartani a következő évre is. Bizakodásra ad okot továbbá az is, hogy a csapat továbbjutott a Románia Kupában, ahol jelenleg a következő ellenfél kisorsolására várnak.

A gyergyócsomafalvi Délhegy egyébként a Gyergyó körzeti bajnokságban a következő mérkőzését a gyergyószárhegyi Bástya csapata ellen játssza, vasárnap 16:00 órától, Gyergyószárhegyen.

 

Kiss Magdolna

Gyergyói Hírlap 2014. október 3.

Csomafalván futottak, bicikliztek

A Csomafalvi Napok keretében futó- és kerékpárverseny is zajlott. A Mozdulj rá elnevezésű versenyre szép számban érkeztek versenyzők, gyergyóiak, csíkszékiek és udvarhelyiek egyaránt, de más vidékekről is. Összesen 103 résztvevő iratkozott be, és 101 teljesítette a versenyt. Örvendetes, hogy évről évre nő a résztvevők száma, egyes korosztályokban komoly konkurencia alakul ki - értékelt Kedves Botond szervező. A start előtt Tokos Emőkével melegítettek be a versenyzők egy zenés tornával. A versenyen 5 és 21 kilométeres szaladás, valamint 30 kilométeres kerékpározás volt a kínálat. Íme a dobogósok: 

Az 5 kilométeres távon összetettben a kotormányi Takács Szabolcs győzött a csomafalvi Köllő Loránd és a csíkszeredai Csiszér Csongor előtt. 

Korosztályonként, zárójelben a versenyző lakhelye (Csomafalva - CSO, Újfalu - Ú, Gyergyószentmiklós - GY, Csíkszereda - CSÍ, Alfalu - AL, Pécs - P, Kilyénfalva - KI, Kotormány - KO, Szárhegy - SZ, Ditró - DI, Tekerőpatak - TE, Csíkszépvíz - CSSZ, Csíkszentgyörgy - CSGY Székelyudvarhely - UH, Csíkdelne - CSD, Remete - RE, Borzont -BO, Csíkszentsimon CSSI): 

8-9 évesek: 1. Molnár Máté (Újfalu). 10-11 évesek: 1. Csata Noémi (CSO), illetve 1. Baróti Ákos Artúr (CSO), 2. Fehér Soma László (GY), 3. Ágoston Mihály (CSÍ). 12-13 évesek: 1. Huszár Nikoletta (CSO), 2. Csala Dorottya (AL), illetve 1. Fodor Gellért (CSÍ), 2. Bilibók Márton (CSÍ), 3. László Barnabás (P). 14-15 évesek: 1. Darvas Zsanett (GY), 2. Kémenes Anna (GY), illetve 1. Madarász Szabolcs (CSO), 2. Nagy Balázs (Ú). 16-19 évesek: 1. Silló Izabella (CSÍ), 2. Bilibók Karola (CSÍ), 3. Székely Zsófia (CSO), illetve 1. Köllő Loránd (CSO), 2. Koncz Botond (CSÍ), 3. Baróti Balázs (CSO). 20-29 évesek: 1, Tófalvi Orsolya (CSÍ), illetve 1. Takács Szabolcs (K), 2. Len Attila (SZ), 3. Fehér Tibor (CSO). 30-39 évesek: 1. Farkas Albert (GY). 40-49 évesek: 1. Rácz Zsuzsanna (CSÍ), 2. Földesi Veronika ( Kilyénfalva), 3. Köllő Edit Teréz (DI), illetve 1. Csiszér Csongor (CSÍ), 2. Benkes József (GY), 3. Köllő Csaba (CSO). 50-59 évesek: 1. Csala József (CSO), 2. Branzila Igor (CSÍ), 3. Vass Sándor (CSÍ). 60-69 évesek: 1. Molnár János (TE), 2. Bartalis László (Ú), 3. Schülleri Friderich (CSÍ). 70 év fölött: 1, Szabó József (CSSZ), 2. Keresztes Gyula (CSÍ). 

A 20 kilométeres nyílt versenyt a csíkszeredai Máthé Zsolt nyerte a gyergyószentmiklósi Romfeld László és a csíkszentgyörgyi Török Szilárd előtt. 

14-15 évesek: 1, Török Eszter (CSÍ), illetve 1. Török Szilárd (CSGY), 2. Fórika Szabolcs (TE). 16-19 évesek: 1. Kacsó Bernadett (GY), illetve 1. Máthé Zsolt (CSÍ), 2, Karamán Hunor (UH), 3. Demeter Zsolt (CSO). 20-29 évesek: 1. Lőrincz Tímea (GY), illetve 1. Lőrincz László (GY). 

40-49 évesek: 1. Romfeld László (GY), 2. Karamán Géza (UH. 50-59 évesek: 1. Bilibók Sándor (CSÍ), 2. Imre István (CSÍ). 60-69 évesek : 1. Benő Zoltán (CSD). 

A 30 kilométeres kerékpárversenyben összetettben a szárhegyi Simon István lett az első, őt az udvarhelyi Mester Zoltán és a remetei Balázs Sándor követte. 

8-9 évesek: 1. Czirják Zalán (Ú), 2. Borsos Barnabás (CSO). 10-11 évesek: 1. Czirják Dorottya (Ú), illetve 1. Domokos Árpád (CSO), 2. Molnár Ákos (Ú), 3. Csata Roland (CSO). 12-13 évesek: 1. Deák Alex (GY), 2. Köllő Zsolt (CSO), 3. Kedves Tamás (CSO). 14-15 évesek: 1. Vakaria Áron (SZ), 2. Oláh Roland (SZ), 3. Sára Zoltán (GY). 16-19 évesek: 1. Sára Dalma (GY), illetve 1. Székely Attila (CSO), 2. Ferencz Levente (SZ), 3. Bege Tamás (GY). 20-29 évesek: 1. Tóth Attila (SZ). 30-39 évesek: 1. Mester Zsuzsanna (UH), illetve 1. Simon István (SZ), 2. Mester Zoltán (UH), 3. Madarász Árpád (BO). 40-49 évesek: 1. Balázs Sándor (RE), 2. Domokos Árpád (CSO). 50-59 évesek: 1. Baróti Zoltán (CSO). 70 év fölött: 1. Sándor István (CSSI). A legtávolabbról érkezett versenyző a pécsi László Barnabás volt, a legfiatalabb versenyzőnek járó díjat Molnár Máté kapta, míg legidősebbként Sándor István állt starthoz. A szervezők köszönetüket fejezik ki minden támogatónak és közreműködőnek a verseny megszervezéséhez való hozzájárulásért. 

Forrás: Gyergyói Hírlap

Már kapható a csomafalvi eligazító

A Páli Szent Vince Napközi Otthon növendékeit kell megkeresnie annak, aki szeretne hozzájutni Csomafalva turisztikai térképéhez. A nyomdából frissen érkezett kiadványon 276 megnevezés, számos olyan dűlőnév szerepel, amit csak az idősek ismernek, így nagy örökség lehet a község minden lakójának, szép ajándék a vendégeknek. A térképnek nincs ára, készítői úgy döntöttek, az érte szánt adományok Böjte Csaba csomafalvi otthonának gyermekeit illessék. A teljes cikkért kattints ide.

Család- és gyermeknap Csomafalván

Kőleves-uzsonnára invitálták a csomafalvi gyermekeket és szüleiket pénteken. Vonzotta a rendezvény a kicsiket, hiszen félszázan keresték fel az új szociális központot, a karon ülőktől kezdve a 12 évesekig, szinte minden korosztályból megjelentek, sőt 15 évesek is jelen voltak.  A további cikkért kattintson ide.

Kutyaszánhajtás szívvel-lélekkel Gyergyócsomafalván

A kutyák és a természet szerelmesei gyűltek össze a hét végén Gyergyócsomafalván, hogy megmérettessenek egy olyan a sportágban, amit a teremtett világ harmóniája mozgat. A kutyaszánhúzás Délhegy-kupájának főszervezője szerint legalábbis ennek a sportnak a lényegét az ember-állat-természet összefonódása jelenti. A további cikkért kattintson ide.

REPORTAJ Harghita: Dragostea dintre om și câine scrie povestea de succes a concursurilor de atelaje trase de câini arctici

La marginea localității harghitene Ciumani, într-un decor hibernal perfect, cu zăpadă consistentă mângâiată blând de razele soarelui, se desfășoară la acest sfârșit de săptămână primul concurs de sănii trase de câini arctici din acest sezon. A folytatásért kattintson ide.

Cursă cu sănii trase de câinii zăpezii

A videó megtekintéséhez kattintson ide.

Székelyföldi élménybeszámoló

Meghívást kaptam Székelyföldre, hogy a Két délután csak a nőké című rendezvényen tartsak NŐ iskola előadást. A 4 napos kirándulásra elkísért Zsófi és Adél is. Dorka itthon maradt apukájával, mert ő még túl kicsi egy ilyen hosszú és intenzív utazáshoz. Édesapámat kértem meg, hogy jöjjön el velünk, ő pedig szívesen jött, pláne, hogy üzleti kapcsolat is köti őt oda, így két legyet ütött egy csapásra. Szerdán indultunk 11 óra körül. Mivel Adélka reggel még fellépett az iskolai rendezvényen, így nem tudtunk korábban indulni. A teljes cikkért kattints ide.

Bognyeső és borvizes napok Csomafaván

Szombaton délután kezdődött a program, a gyerekek rajzolhattak, a felnőttek három csomafalvi fafaragó alkotásait tekinthették meg, és ha már bognyeső napot tartottak, olyan facsemetéket ültettek, melyről bogot lehet nyesni. „A bognyeső és a borvizes jelzők tipikusan a településre jellemzők, csúfondárosan is lehet mondani, de én úgy értékelem, egy csomafalvi sem haragszik, ha rá mondják, hiszen ez egy olyan dolog, ami előnyére válik az embernek. A bognyeső nevet azért kapta a csomafalvi, mert ért, jól ért valamihez, a borvíz meg egy természeti adottsága a településnek. Mindkettő olyan dolog, melyet fontos lenne valamilyen formában hangsúlyozni Csomafalvával kapcsolatban. A turizmustól reméljük a megváltást, a fellendülést nemcsak mi, hanem a környező települések is. Ezt a rendezvényt turistacsalogatónak is szánjuk. Ez az első alakalom, de reméljük öt-tíz év múlva kinövi magát, és nemcsak a magyar nyelvterületen, hanem máshol is hallanak majd rólunk. A bognyesőt hogyan is lehetne lefordítani más nyelvre?” – tette fel a kérdést Márton László Szilárd polgármester a rendezvény kezdetén. A rendezvény az RMDSZ és a Communitas alapítvány támogatta. A folyatáshoz kattintson ide.

Csomafalván a múltba is hazajárnak

Nem idegen fogalom a csomafalvi fiatalság körében az egykori túrótartó, a borittós, láttak ők már palatáblát spongyástól, ismerik a borotvatokot, de még azt is tudják, milyen népviseletben jártak dédszüleik. Nem nehéz a múltba kirándulni, a csomafalvi iskolások számos tanórát a múzeumban tartanak, ahol az évek során körülbelül 700 használati és lakásdíszítő tárgy gyűlt össze. A folytatásért kattintson ide.

Önkormányzati támogatás a csomafalvi iskolának

Az elakadt kormánypénzek miatt csak részben sikerült kivitelezni a csomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola központi épületének felújítását, pályázati forrásokban reménykedve a tanintézet újabb terveket készíttet. Erre és további beruházásokra a helyi önkormányzat biztosít pénzalapot az iskolának.

Félkész a csomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola központi épülete, a 2008-ban elkezdett, 1,1 millió lej értékű beruházásra csupán 700 ezer lej körüli összeget folyósított a kormány. Az iskola ebből végeztette el az épület külső szigetelését, festését, a nyílászárók cseréjét, a mellékhelyiségek felújítását, a szükséges anyagi fedezet hiányában azonban több munkafázis is elmaradt. A cikk folytatása itt.

 

Három helyi iskola felújítását, korszerűsítését valósíthatják meg a csomafalvi önkormányzatnak a Regionális  Operatív Program keretében a fejlesztési minisztériumhoz 2009-ben benyújtott pályázata eredményeként.

A Regionális Operatív Program keretében nyert pályázat összértéke 4 039 848,45 lej, amelyből a Faiskola, illetve a Szilágyi iskola teljes felújítására, felszerelésének korszerűsítésére kerül sor. Így az iskola épületének felújítása mellett korszerű laborok berendezését, számítógépekkel, illetve egyéb elektromos eszközökkel való felszerelését valósítják meg, amelyek megfelelnek az uniós normáknak.

A szükséges laborfelszerelésekről az iskolák készítettek egy listát, amely alapján berendezik azokat - tudtuk meg Köllő Orsolyától, a polgármesteri hivatal fejlesztési osztályának munkatársától. Ezen kívül a Nagyiskola elektromos hálózatát is felújítják. A pályázat kifutási ideje 2015 decemberéig tart.

Forrás: Csata Beáta, Gyergyó Hírlap, 2012. április 12.

 

Harmadik alkalommal kerül sor november 27-én Csomafalván adventi vásárra, amely keretében hagyományos, helyi termékeket valamint karácsonyi díszeket árusítanak a helyi kultúrotthon előterében.A folytatásért kattintson ide.

 

A csomafalvi polgármesteri hivatal szomszédságában épülő, a községbe látogató turisták eligazítására irányuló iroda a tervek szerint január végére készül el. Már toborozzák viszont az ott dolgozó munkatársakat, hisz addig is rengeteg feladat vár rájuk. A cikk folytatása itt.

 

Csomafalva elöljárói az elmúlt napokban felmérték a település azon útszakaszainak a helyzetét, amelyeken a tavasz folyamán modernizálási munkálatokat fognak végrehajtani. A község lakóinak véleményét is kikérték, akik újabb ötleteket adtak a most folyamatban levő tervek elkészítéséhez. A cikk folytatását elolvashatja itt.

Székely Kultúra Napja Csomafalván

Csomafalván idén negyedik alkalommal ünnepelték meg a székely kultúra napját, ezúttal Nyirő Józsefre emlékezve. Vasárnap délután a helyi borvízfürdőnél levő rendezvénycsűrben a település Székely Tanácsa megemlékező, felolvasó előadást tartott, amit a népszámlálásra vonatkozó kerekasztal beszélgetés követett a „székely kérdés” ma címmel. A Köllő Miklós Általános iskola tanárai és diákjai is hétfőn zenés-verses előadás keretén belül emlékeztek meg a székely kultúra napjára.

Vasárnap délután a borvízfürdőnél levő rendezvénycsűr különleges kulturális esemény előtt nyitotta meg kapuit: a székely kultúra napját ünnepelték együtt a helyiek. Korpos Levente, a Csomafalvi Települési Székely Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg az előadást. Elmondta, Csomafalván négy éve rendezik meg ezt az eseményt, minden évben Székelyföld egyik nemes képviselőjére emlékeznek meg, ezúttal Nyirő Józsefre került a sor.

A bevezető után Bartalis Szilárd, a szervezet tagja felolvasta Nyirő József életének fontosabb mozzanatait, és idézett az író műveiből. „Szókimondó, a korabeli politikai helyzettel szembeforduló magatartása miatt menekülnie kellett Romániából, majd Magyarországról is. Művei publikálását és bármilyen nyilvánosságra hozatalát a román és magyar kommunista rendszer betiltotta” – hangzott el. Korpos Levente megjegyezte, hogy Nyirő műveiben az igazi agyafúrt székely figura jelenik meg, ami az ő szívéhez is közel áll. 

„Fontos, hogy felmutassuk értékeinket”

Az előadás végén Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke a közelgő népszámlálásra vonatkozó a székelység problémájáról készített összefoglaló ismertetésével indította el a kerekasztal beszélgetést. „Fontos, hogy felmutassuk értékeinket, hogy ezzel világossá tegyük mindenki számára, hogy itt, Székelyföldön egy olyan közösség él, amely évezredek óta ezen a területen él és alakította ki a kultúráját”– kezdte a mondanivalóját Borsos Géza. Hozzáfűzte fontos ünnep a székely kultúra napja is, amikor olyan embereket mutatnak be a közösségnek, akik valóban sajátosan székely értékeket képviselnek, akik a közösség értékeit tartották szem előtt. Felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a közelgő népszámláláson a székelymagyar önazonosság-tudatot kell megvallanunk. „Székelymagyar vagyok! Nemzetiségem székely, anyanyelvem magyar”– hirdette a jelenlevők közt kiosztott szórólap.

Borsos Géza elmondta, hogy ha megvalljuk nemzetiségünket, annak semmilyen hátránya nincs se az összmagyarság se pedig a székelység tekintetében. A népszámlálás az egyetlen lehetőség, ahol hivatalosan megvallhatjuk székelységünket. „Ha fel tudjuk mutatni a tömeget, ügyünk Románia és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak kérdésévé válna. Ha fel tudjuk mutatni ennyien itt vagyunk, van bizonyítékunk rá, nemzetközi jogi problémává válik az ügyünk” – jegyezte meg. A teljes cikket elolvashatják itt.

Székelyföldi Akadémiát rendeztek Gyergyócsomafalván

Gyergyócsomafalvára érkezett Hargita Megye Tanácsának Székelyföldi Akadémia című rendezvénysorozata augusztus 2-án. Dr. Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja a székelyföldi fiatalok helyzetét elemezte, Süveg Éva építőmérnök, Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának szaktanácsadója pedig a megyei tanács székelykapu-, faluképvédelmi és Modern székely ház programjáról beszélt. Az erdely.ma cikkjét itt olvashatják.

Szent Péter és Pál ünnepe Csomafalván

Szent Péter és Pál napján tartották Gyergyócsomafalva búcsúünnepét, amely a település falunapjainak csúcspontját is jelentette egyben. A vallásos szertartások mellett, piactéri vásár, dísztanácsülés, népművészeti kiállítás és rengeteg szórakozási lehetőség szerepelt a programban. A cikk teljes elolvasásához klikk ide.

Csata Beáta cikkje a szekelyhon.ro hírportálon.

Repeta tánctábor

Bemutatóval ért véget pénteken az idén másodszor megszervezett gyerek tánctábor Csomafalván. Tizenheten ropták egy hétig a latintáncok keverékéből összeállított koreográfiát. Ezúttal a helyieken kívül voltak Ditróból és Újfaluból is táncos kedvű gyerekek. A legkisebb hét a legidősebb résztvevő tizennégy éves volt. Részletekért kattintson ide.

Rólunk írták
Rólunk írták