Slideshow - gazdaság

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 6 vendég van a webhelyen.

Látogassa meg turisztikai honlapunkat, ITT!

A hely, az emberek, a hangulat mély nyomot hagy minden látogatóban. Csomafalva elhelyezkedésének, természeti adottságainak és hagyományainak köszönhetően, olyan értékeket tudhat magáénak, amelyek jelentőségét nem lehet felbecsülni. A turizmus fellendülőben van, mivel 2008 előtt csak az erdő szélén léteztek kisebb kulcsoházak, ma már több panzió is várja a turistákat. A településen 2 sípálya is található.

2011-ben került felépítésre a Felsőnyírkerti Rendezvénycsűr, amely helyszínéül szolgál egyre több olyan rendezvénynek, amelyek a turistákat csábítják majd Csomafalvára.

Megépült egy Turisztikai Információs Központ is, amely segítségével a turisták könnyebben rátalálnak Csomafalvára.

A községben a sípályákon kívül az idelátogatóknak egyébb sportolási lehetőségük is van, hiszen rendelkezésére áll három fedett uszoda, egy műfüves focipálya, tornaterem ami alkalmas a teremfocira, kosár- és kézilabdára, illetve aerobicra is.

A pihenni, szórakozni vágyó turistának szinte egész évben kinálunk programokat. Évente megrendezésre kerül az „Észbontó” fejtörő és logikai játékok erőpróbája, az Adventi és Virágvasárnapi Vásár, ahol helyi kézművesek és gazdasszonyok termékeit vásárolhatják meg az érdeklődők.

Csomafalván a legnagyobb rendezvénynek számít a Szent Péter és Pál napja köré megszervezett Csomafalvi Napok. A rendezvénysorozat alatt számos program meglátogatására van lehetőség: kiállítások, vásár, koncertek, játszóház, kulturális és hagyományörző rendezvények, gálaműsorok és vetélkedők. Szent Péter és Pál ünnepe, az egyházközség búcsúja ünnepi szentmisével, kirakodó vásárral és újabban a Falunapok rendezvényeivel. A fáma szerint, „erre a napra még Oroszországból is hazaengedték a csomafalvi foglyokat...”

A farsangi felvonulások ma már eléggé szerények községünkben és többnyire az iskolásokra korlátozódnak. Valaha, Húshagyókedden vívott meg Cibere vajda és Koncz király. Az elhullatott bicskákat hajnalban a gyermekek keresték. A Húsvéthoz kapcsolódik a vasárnap reggeli eledelszenteltetés, a lovas határkerülés, a hétfői leány- és asszonylocsolás, amiért cserébe pirostojást kapnak a legények, férfiak, és itallal, süteménnyel kínálják őket.

A csíksomlyói búcsúra valaha gyalog mentek a hívek, ezt a szokást az utóbbi években néhány fiatal elevenítette fel, akik az alfalvi keresztaljához csatlakoznak.

A Karácsonyi ünnepkör Ádám és Éva estéjével kezdődik (gyermekek kántálása, pásztorjáték, éjféli mise). Karácsonyeste a felnőttek és a legények a hagyományos „Jézus megváltó” éneklésével köszöntik egymást, illetve a leányokat, éjféltől pedig az István nevezetűeket éneklik meg és köszöntik. A Jánosok köszöntését az „aprószentekelés” követi. Ez fűzfaágakból font korbács, és ezzel vesszőzik meg az asszonynépséget jókívánságok kíséretében.

Turizmus
Turizmus
Turizmus
Turizmus
Turizmus
Turizmus
Turizmus
Turizmus