Slideshow - címoldal

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 9 vendég van a webhelyen.

Miert ott all meg az autobusz ahol megall?

 Gyergyobol hazafele jovet autoval gyakran ragadok egy-egy autobusz mogott igy szinte tanulmanyozni is tudnam a viselkedesuket. Tudom hol szabad megallniuk es tudom hogy ezen megallok kozul melyek a helyesek, fuggetlenul attol hogy van jelzes szamukra vagy nincs. Egesz hazaig en harmat tudok elfogadni beloluk es mindharom Alfaluban van, igy az ok megallojukat nem is kritizalnam csak a mienket. Elso megallo lenne a nehai malommal szembeni megallo, az ut kanyarodik, rajta folytonos vonal, kikerulni veszelyes, de hat ha egyszer ott van a tabla, neki van igaza. Kovetkezo megallo kulon keresre a Drink-nel, itt mar kevesbe veszelyes, kulonos odafigyelest igenyelnek viszont a Temeto utcabol kitero autok, a kozponttol a tavolsag nem tobb mint 5 meter... Legbosszantobb es egyben szamomra utolso megfigyelt megallo a kozponti. Jellegzetes, meretes, kulon jardaval ellatott megallo, ami minimalisan ket autobusz befogadasara is kepes. De az Alfalu iranyabol jovo autobuszok befogadasara mar nem kepes, biztosan azok szelesebbek. Elmeselem mai, egyben szinte mindennapos tapasztalatomat. Megall a viraguzlet elott, lejelezven szandekat mar idoben. Megallok mogotte mert mar a dombrol eszleltem hogy jon velem szembe egy auto, nem advan eselyt az autobusz kikerulesere. Arra lettem figyelmes hogy bekapcsolja a veszlampajat. Azt tudjuk hogy ez autosoknal bevett szokas ha tilosban allnak meg rovid idore. De a busznal kicsit maskepp hatott nekem. Tudtam hogy o is viszonylag rovid idore allt meg, ha jobbra jelez, tudjuk, hogy o meg allni szeretne egy kicsit, ha balra, akkor mar indulna es torveny szerint neki elsobbseget kellene adni. Bokkeno az volt, hogy mindket iranyba jelzett egyszerre... Rovid ideig tanakodtam magamban, majd osszeszoritott fogakkal a busz kikerulesebe fogtam, sikeresen szembe is mentem egy szabalyosan kozlekedo autoval ami mar nem tudott tovabb szabalyosan kozlekedni, letert az utrol mert ezt megengedte az uresen allo autobusz megallo, igy elkerultuk a koccanast a frissen lehavazott uton...   Csak en jartam volna igy? Lehet ez ellen tenni valamit?

Es hogy en is reagaljak ropke

Es hogy en is reagaljak ropke harom honap utan: igen, szereny velemenyed szerkesztese helyt all, valoban van "eggy" autom amivel kozlekedem, eleg nyilvanvaloan leirtam elozo bejegyzesemben, de azert elismeres jar ezert a megfigyelesert. Nem pontosan tudom mit ertesz ido es lehetoseg alatt. Ugy kepzelted el, hogy reggelente gondolok egyet s no, mit is csinaljunk ma alapon, kicsucsulok a kozpontra es megfigyelem az autobuszok csodalatos vilagat, viselkedesuket? Az uton vezetes kozben pillanatok alatt tortenhet barmi igy idorol nem beszelhetunk, lehetosegem csak annyi, hogy naponta felcocokazok Gyergyoba es vissza, akar ketszer, azt is elarulom mielott ismet valami meredeket felteteleznel, hogy nem szorakozasbol. Eleg nyilvanvalo, hogy nem nehez igy megfigyelni oket es kulon bocsanatodat kerek, ha nagyon beszoltam a sofor bacsiknak es esetleg bantja a te onerzetedet. Feltetelezem, hogy te busszal jarsz, ami szerintem meg veszelyesebb lehet mikor le is kell szallni rola, foleg a templomnal, leven hogy ugy kelsz at az atjaron, hogy rajta a busz, es csak akkor latod hogy jon-e valami az uton amikor mar a kozepen vagy. Namarmost, a kornyekbeliek tudjak, hogy ott kotelezo ultra lassan menni amikor busz all a "nem megalloban", de egy idegen sebessegmanias akar tobb embert is magaval vihet... Egyszer felfullel (nehogy felre erts, meg van mind a ket fulem, ez csak egy kifejezes) hallottam egy rendort amint megdorgalja a sofort mert ott allt meg, es ugyanezt a velemenyt osztotta. De azota sem valtozott semmi, penzbirsag sem volt...

.

.

az én szerény véleményem ere

az én szerény véleményem ere az ,hogy te nem autobusszal kell utazzál hanem van eggy jármüved és idöd és lehetöséged mivel kövesd és mag figyeld a megállokat .