Slideshow - címoldal

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 10 vendég van a webhelyen.

XIII. Csomafalvi Napok az újságok hasábjain

Búcsú, hagyományos mesterségek bemutatása, jellegzetes csomafalvi ételek kóstolása, szőrénvágta, könyvbemutatók – mindez a tizenharmadik alkalommal megszervezett Csomafalvi Napok keretében, amely során a helyi alkotók, civilszervezetek és intézmények is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

is bemutatkozási lehetőséget kaptak.
A Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány fennállásának huszadik évfordulója alkalmával szervezett kiállításmegnyitóval és dokumentációs bemutatóval indultak az idei falunapok szerdán. Csütörtökön pedagógusnapot tartottak, amely keretében a helyi oktatási intézményekben dolgozók közösen különböző szórakoztató és sporttevékenységeken vettek részt.

A Csomafalvi Napok Szent Péter és Pál ünnepe köré szerveződnek minden évben, idén pénteken került sor a búcsús ünnepségre. A Petres Ignác fúvószenekar indulóira ébredtek a csomafalviak, majd délelőtt fogadták a szomszéd településekről érkező keresztaljákat, ezt követően ünnepi szentmisén vehettek részt. A falunapok hivatalos megnyitóján a fúvószenekar kíséretében a résztvevők elénekelték a magyar és a székely himnuszt, közben a helyi önkéntes tűzoltócsapat felhúzta Csomafalva piros-fekete zászlóját. Márton László Szilárd polgármester köszöntötte a testvértelepülésekről érkező vendégeket, elmondta: akkor jó ünnepelni, ha van, akivel megosztani az örömöt. Megjegyezte: immár tizenharmadik alkalommal szervezték meg a hagyományos búcsús ünnephez tartozó napokat, reméli, a 13-as szám ezúttal nem rossz jel, hanem szerencsét hozó. A több napos rendezvénysorozat idei műsorvezetője is Kozsik József marosvásárhelyi színművész volt.

Turisztikai információs központot avattak

„A településen az első uniós alapokból megépült létesítményt avatjuk ma, az épület egy, a turizmus fejlesztésére irányuló projekt része” – kezdte megnyitó beszédét a polgármester, aki elmesélte, honnan jött az ötlet ehhez. „A községvezetés három évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy a csomafalvi vállalkozók megmutatták a község fejlődésének útját, egyre többen kezdtek foglalkozni a turizmussal, amit szerettünk volna megerősíteni”– fejtette ki. Hozzáfűzte: csapatmunka eredményeként valósult meg a létesítmény, 2009-ben a hivatal alkalmazottai közösen, külső cég bevonása nélkül állították össze a pályázatot. Mint mondta, a turisztikai információs központ közösségi érdekből épült, hogy segítsen azoknak a csomafalviaknak, akik a turizmusból szeretnének megélni. Ezenkívül közösségformáló szerepe is lesz, hisz az épület felső szintjén egy kilátó található, ahol a helyiek beszélgetni tudnak, miközben rátekintenek Csomafalvára – mondta. A központot Márton László Szilárd polgármester és Petres Sándor a Hargita Megyei Tanács képviseletében avatta fel szalagvágással. Ezt követően Ferencz Antal plébános megáldotta az épületet. Az avatáson részt vett Csák László, a CDC Consulting igazgatója, a projekt menedzsere és dr. Dombay István, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósra kihelyezett tagozatának vezetője is.

A cikk folytatását elolvashatja ha ide kattint.

Forrás: Csata Beáta, szekelyhon.ro

Hozzászólások

Nincs hozzászólás!